Съществуват два основни вида бадемово масло: сладко и горчиво.
Горчивото бадемово масло не трябва да се консумира или да се прилага върху кожата, докато сладкото бадемово масло е по-безопасен избор с благоприятни за кожата свойства, съдържащ полезни съставки.
Витамин А, който се съдържа в бадемовото масло, идва от два източника - група, наречена ретиноид, и друга група, наречена ретинол. Това спомага за стимулиране на регенерацията на клетките, а антиоксидантите - за предпазване от увреждания, включително предизвикани от UV радиацията.
Сладкото бадемово масло се предлага в две форми: рафинирано и нерафинирано, често наричано ""студено пресовано"". Това разграничение е свързано с начина, по който маслото се получава от бадемите и се подготвя за употреба. Студено пресованото бадемово масло, което включва извличане без висока температура или химически разтворители, се счита за особено полезно, тъй като този процес спомага за запазване на основните полезни вещества в маслото.